Reittiselostus

PUOLIMARATONIN REITTIKUVAUS

Lähtö - 0,8 km: Lähtöpaikka on Moisiontiellä K-Marketin ja Kahvila-Ravintola Sannan Krannin välissä noin 300 metriä kilpailukeskuksesta lounaaseen eli valtatien suuntaan. Yleisölle on paremmin tilaa seurata lähtörynnistystä koulun pihalla. Lähdöstä juostaan kilpailukeskuksen ohi Moisiontietä ja sitten loivaan alamäkeen Koljolantielle.

0,8 km- 3,1 km: Reitti kulkee Hirvijokilaaksoa Santamalan kylän läpi Kirkkotietä kirkolle. 3,1 km:n kohdalla reitti ohittaa Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkon, joka on yksi vanhimmista ja arvokkaimmista kirkoista Suomessa.

3,1-4,5 km: Reitiltä avautuu hieno näkymä valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi arvotettuun kirkkomaisemaan ja kirkon viereisen Hirvijokilaakson luonnonsuojelualueen. 4,5 km kohdalla on ensimmäisen juoma-asema kirkonkylän urheilukentän vieressä.

4,5-6,3 km: Pääosin loivasti nousevaa paikallistietä, mutta myös tasaisia osuuksia.

6,3-8,4 km: Palautuksena edelliselle osuudelle on nyt pitkälti loivaa alamäkeä ja myös tasaista. Vain 8 km:n kohdalla on laakea Repolan kyläkukkula. 7,5 km:n kohdalla on Repolan risti, joka kuuluu osana Pyhän Henrikin tiehen. 4,4 km:n kohdalta tähän asti reitti kulkee tätä muinaistietä, jota pyhiinvaeltajat ja retkeilijät kulkevat säännöllisesti. 8,4 km:n kohdalla on toinen juoma-asema.

8,4-9,5 km: Juoma-aseman jälkeen ylitetään Fatijoen laakso terävähköllä ala- ja ylämäellä, jotka eivät ole pitkiä. Sitten on pitkä suora loivaan alamäkeen. 9,5 km:n kohdalla vasemmalla on Linnamäen muinaismuisto- ja luonnonsuojelualue, jolla käyskentelee parikymmentä pässiä - onneksi aidan takana. Osuus 8,8-11,9 km on Suurta Postitietä, joka perustettiin vuonna 1638 Turun ja Tukholman välille. Postitien vanha kivisilta näkyy oikealla 9,6 km:n kohdalla

9,5-10,7 km: Pitkä loiva nousuosuus, joka hiukan kiristyy lopussa.

10,7 km-12,5: Kilometrin mittainen alamäki, jonka jälkeen nousu keskustan kylämäelle, josta lähtöpaikan ohi kaupparaittia pitkin taas pitkään alamäkeen reitin alavimmalle kohdalle (10 m). Sitten tasainen suora kolmannelle juoma-asemalle, joka on 12,5 km kohdalla.

12,5-18,1 km: Sama reitti kuin välillä 0,5-6,1 km eli kirkko kiertäen kirkonkylän läpi. Neljäs juoma-asema on sama kuin ensimmäinen ja nyt se on 16,5 km:n kohdalla.

18,1-19,0 km: Reitti kääntyy Santamalan omakotialueelle, joka juostaan kevyen liikenteen väylää myös kahden kiertoliittymän kohdalla. Näissä ”liikenneympyröissä” ei siis saa oikaista autotielle. 19,0 km:n kohdalla keskellä omakotialuetta on reitin korkein kohta (35 m). Sille nousu ei kuitenkaan ole merkittävä.

19,0-20,4 km: Pitkä alamäkiosuus pois asuntoalueelta ja pellon yli päätien kevytväylälle, josta reitti taittuu kohti maalia.

20,4 km-21,097 m: Aluksi tasaista, sitten nousua, kun maali jo melkein näkyy.

Maali: Henrikin koulun Moisiontien puoleisen päädyn kohdalla. Viides juomatarjoilu.

 

Jukka Liikari